Dates

Du 7 au 11 juillet 2012 à Notre-Dame-des-Landes - France - dans le cadre du Forum Social Mondial

Moyens de traduction prévus - Translation means are provided - Medios de traducción proporcionados - Übersetzungsmittel werden zur Verfügung gestellt -
θα υπάρχει μετάφραση


jeudi 17 mai 2012

Πως να τα αναγνωρίσουμε, να τα καταπολεμήσουμε μέσω των δράσεων κ των αγώνων μας.


2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ κατά των Επιβεβλημένων Μεγάλων Έργων χωρίς χρησιμότητα.
Πως να τα αναγνωρίσουμε, να τα καταπολεμήσουμε μέσω των δράσεων κ των αγώνων μας.

Το 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ κατά των Επιβεβλημένων Μεγάλων Έργων χωρίς χρησιμότητα θα λάβει χώρα στη Νοτρ Νταμ ντε Λαντ στη Γαλλία (στην Ατλαντική Λουάρ κοντά στη  Νάντη) από τις 7 μέχρι τις 11 Ιουλίου 2012. Διεξάγεται στη συνέχεια του πρώτου φόρουμ, υποδιαίρεση του παγκόσμιου κοινωνικού φόρουμ που έλαβε χώρα τέλη Αυγούστου 2011 στο Βαλ ντε Σούζα, στην Ιταλία. Το πρώτο αυτό φόρουμ ήταν αφιερωμένο στα μεγάλων διαστάσεων μεταφορικά έργα. Η συντονιστική επιτροπή των οργανώσεων που εναντιώνονται στο σχέδιο του αεροδρομίου της Νοτρ Νταμ ντε Λαντ, χάρηκε πολύ για τη συμμετοχή της.

Η επιλογή του μέρους δεν είναι τυχαία: σε ένα πρώτο μέρος σας καλούμε για μια μεγάλη συνάντηση σε αλληλεγγύη τους κατοίκους της περιοχής κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου του Ιουλίου 7 και 8. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών, θα μπορέσουμε να παρουσιαστούμε ο ένας στον άλλο ώστε να γνωριστούμε καλύτερα, να δράσουμε από κοινού εναντίον αυτού του σχεδίου και να γιορτάσουμε δομώντας έμπρακτα την σχέση αλληλεγγύης που θα ενισχύσει τους αγώνες μας.

Στο δεύτερο μέρος, 9, 10 και 11 Ιουλίου, πιθανότατα να δουλέψουμε σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, σχετικά με συγκεκριμένα θέματα, εναλλάσσοντας διάφορες μορφές εργασίας (επισκέψεις σε απειλούμενα μέρη ή μέρη που έχουν σωθεί, ομάδες εργασίας, συνδιασκέψεις, συναντήσεις,  προετοιμασία δράσεων, περίπτερα, εκθέσεις ...).


Βεβαίως, αυτό το φόρουμ όπως το επιδεικνύει ο τίτλος του, πρέπει να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στην ταυτοποίηση του τι είναι ένα επιβεβλημένο άχρηστο μεγάλο έργο. Πράγμα που δεν είναι τόσο απλό...:  ωστόσο, διαθέτουμε στοιχεία για μια εκτίμηση, που έχουν ήδη επισημανθεί σε τέτοιου είδους έργα. Παρατηρούμε το ψέμα και την υπερβολή σε σύγκριση με τις ανάγκες των ανθρώπων που ποτέ δεν συζητούνται ή προσδιορίζονται δημοκρατικά. Η σπατάλη είναι κανόνας: σπατάλη των ζωτικών και πολύτιμων φυσικών πηγών (γη που μας θρέφει, νερό, ορυκτοί πόροι), σπατάλη δημοσίων, απαραίτητων για την ικανοποίησή μεγάλου αριθμού αναγκών, πόρων. Οι αγωνιστικές οργανώσεις αναγνωρίζουν ομόφωνα την ανάγκη αντίθεσης σε αυτά τα σχεδία, όσο δυνατόν νωρίτερα.


Εκτός της αναμονής ενός συγκεκριμένου ορισμού, καλούμε θερμά όλους τις αγωνιζόμενες συλλογικότητες κατά διαφόρων σχεδίων, που θεωρούν ότι εντάσσονται στην κατηγορία των “επιβεβλημένων, μεγάλων, άχρηστων έργων”, στο τομέα των μεταφορών (αυτοκινητόδρομοι, τραίνα μεγάλων ταχυτήτων), να ενταχθούν στο πλευρό μας. Κοινό μας πλαίσιο είναι η απόρριψή των λύσεων υπερπαραγωγικότητας αλλά και της καταστροφής της καλλιεργήσιμης γης, του περιβάλλοντος, του κλίματος και της αλληλεγγύης.

θεωρούμε ότι αυτό το φόρουμ είναι ένα εργαλείο δράσης. Θέλουμε να αφιερώσουμε ένα μεγάλο μέρος στην επαφή μεταξύ ενεργών αγωνιστικών ομάδων, στην ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με  μια  ευρύτερη στρατηγική, με έμπρακτες δράσεις, με νομικές προσφυγές, με μια πολιτική άρθρωση. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για μας.

Αυτές οι ανταλλαγές θα μας επιτρέψουν να δέσουμε τα δίκτυα που προσπαθούμε να χτίσουμε, και να δημιουργήσουμε κοινά εργαλεία ορατότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ευρωπαϊκή μέρα κοινής δράσης... Θα προσπαθήσουμε να συντάξουμε μια κοινή δήλωση που να επισημαίνει ένα σημείο σταθμό της σκέψης και του αγώνα μας κατά των μεγάλων επιβεβλημένων άχρηστων έργων.


Και τέλος, οι αγώνες “ενάντια”, τα αντίποινα, ανακτούν νόημα μόνο στο πλαίσιο αναλογισμού και παράλληλης δομής εναλλακτικών λύσεων, δρόμων οικολογικής, κοινωνικής και δημοκρατικής μετάβασης. Πράγμα που μας οδηγεί στην επιθυμία συμμετοχής ενεργών προς αυτή την κατεύθυνση ομάδων.

Δουλεύοντας πάνω σε θέματα όπως την ερήμωση εδαφών, στο ρόλο που παίζουν τα μεγάλα έργα στην καταστροφή τοπικών επιχειρήσεων, στη συσσώρευση και τη διοίκηση της γης, στον κλιματικό αποσυντονισμό, στην σπατάλη των πηγών και των πόρων που πηγάζουν από αυτά τα μεγάλα έργα, θα βρισκόμαστε στην καρδιά των προβληματικών που μας αφορούν στη Νοτρ Νταμ ντε Λαντ, εδώ και χρόνια: διατροφική κυριαρχία, ενέργεια|κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι τα δημοκρατικά θέματα θα πρέπει να επεξεργαστούν διαμέσου όλων των άλλων θεματικων.

Οι θεματικές διακλαδώσεις (προβληματική μεταφορικών, παραγωγή ενέργειας, αθλητικά, εμπορικά...) θα εξαρτηθούν από την παρουσία των αγωνιστικών ομάδων. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και σας παρακαλούμε να μας αναγγείλετε τη συμμετοχή σας (ακόμη κι αν έχετε μόνο την πρόθεση), ίσως και κάποιες προτάσεις εργαστηρίων, ομιλητών... για μια όσο το δυνατόν πιο συλλογική διοργάνωση.
Η συντονιστική επιτροπή του διεθνή φόρουμ

Η συντονιστική επιτροπή του διεθνή φόρουμ αποτελείται από μια τοπική  συντονιστική επιτροπή προερχόμενη από τον συντονισμό οργανισμών που αντιτίθενται στο σχέδιο του αεροδρομίου της Νοτρ Νταμ ντε Λαντ, και άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων που εργάζονται συγκλητικά έπειτα από το 1ο Φόρουμ στο Βενο, για συμπαράσταση προς τους κοινούς αγώνες τους και για τη διοργάνωση αυτού του 2ου Φόρουμ.

Τα ιδρυτικά μέλη
Οι οργανώσεις που επιθυμούν να συνυπογράψουν αυτό το κείμενο, μπορούν να το κάνουν μέσο μαιλ σε αυτή τη διεύθυνση: contact.forum.gpii@free.fr.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire